dijous, de març 20, 2008

MADRID, CANÀRIES, DOÑANA I PLAÇA DE SANT JAUME

Després d'una campanya electoral venen molt bé uns dies de descans, de pausa, de reflexió. Es Setmana Santa i per als partits poden ser dies de penitència i temps per pair uns resultats electorals adversos per uns. Per uns altres, dies de gestació d'un nou govern o d'expectació si és que es consideren cridats a altes responsabilitats. Per uns tercers dies de trobades discretes per oferir-se o negociar parceles de poder. I per als electors? A Catalunya a l'ala de les esquerres, els votants socialistes estaran molt satisfets i se sentiran guanyadors per haver-los votat. Uns altres ho estaran per haver impedit que "torni" el PP. N'hi haurà uns altres que estaran decebuts de no haver pogut mantenir en el Congrés la presència qualificada de les reivindicacions independentistes. Finalment n'hi ha que sentiran una frustració per no haver aconseguit, per culpa de la llei electoral, la representació parlamentària que els vots dels electors els havien atorgat. Penso en aquest cas en el marc estatal: Més de 900.000 vots decantats perl'opció d'IU i IC.Verds, només donen per dos diputats quan uns altres (CiU) amb menys de 800.000 en tenen deu! N'hi ha per sentir-se estafats. "Em sento quasi extraparlamentària" deia la Teresa dolguda pel poc pes d'IC/Verds i IU.
La nostra democràcia té moltes contradiccions. Ens ho hem de plantejar molt a fons! És urgent la reforma de la llei electoral a Espanya i proposar definitivament la catalana al nostre Parlament.
Demà pujo al Mas Molelles. Es el refugi compartit pels amics de tota la vida. Hi ha molta barreja de posicionaments, però segur que tots hem votat a l'esquerra. No sé si serem capaços de compartir reflexions o prevaldrà la sensació d'impotència... A més d'un li doldrà l'excessiu marge de confiança que els electors han fet al PSC. Uns altres es doldran de la crisi d'ERC i més d'un es preguntarà perquè Iniciativa no acaba d'atraure el vot massiu de les bases treballadores...
Mentrestant esperarem els moviments a les altures... Sabrà el PSC representar el catalanisme d'esquerres? Sabrà defensar els interessos de tots?