divendres, de març 07, 2008

Campanya: misatges, silencis, absències, reptes

Avui darrer dia de campanya. Aquest vespre vaig al míting de MEDIONA a l'Alt Penedès. Tenen un alcalde, en Servand, molt eixerit. Els donaré raons i arguments per fer viable la continuitat del govern de Zapatero.
Ahir vaig estar al Palau Sant Jordi en el miting final, amb uns predicadors de luxe: Hereu, Montilla, Chacón Felipe i Zapatero. Va ser formidable com a espectacle. Hi vaig anar amb la Sílvia Munt. Hi va haver una nutrida presència de gent de la cultura, artistes, intel.lectuals. Quan a la Sílvia li vaig fer arribar la invitació no li va costar acceptar-la. em va dir que tots ens havíem de mullar i que havíem de garantir un govern d'esquerres i evitar la tornada del PP. Abans de comenár el miting va poder saludar i parlar amb el president Montilla. Va ser un gest de sensibilitat amb els homes i dones del món de la cultura que no tenen por de donar la cara per un govern d'esquerres.
El miting va donar per a tot: trobada d'amics, de coneguts, de gent compromesa, sentint-se part d'una ciutadania compromesa amb l'esquerra des de sempre.
Sens dubte l'estrella desitjada i més aplaudida va ser Felipe. Ell és un mestre en aquest tipus d'acte. Va recórrer a tots els gèneres oratoris: l'humor, la ironia, l'atac, la tendresa, la crida a la revolta, l'argumentació, la dialèctica... "Els de la dreta no guanyen perquè no saben perdre. Ensenyem-los a perdre perquè aprenguin a guanyar!" Elogis a la política de Zapatero tot i reconèixer que no sempre ho ha sabut explicar.
Va venir després el discurs de Zapatero. Florit de frases solemnes però potser fluix de compromisos. Vaig trobar a faltar uns mínims de disculpes amb Catalunya: ni una referència al problema de rodalies, a l'AVE, a la crisi elèctrica, al difícil part de l'Estatut. Em van faltar compromisos amb la reforma de la Justícia, amb la necessàriaq revisiò de les relacions amb l'Església...
Personalment vaig trobar a faltar la presència de l'estimat Pasqual Maragall. La primera vegada en molts anys que estaria absent del miting final d'una campanya electoral. Ni presència ni referència hi va haver a l'ex president. Ho sento en l'anima. Es simptoma d'alguna cosa anormal. No podem perdre memòries i referents com si no passés res!.
Tanamteix, el miting va ser formalment apoteòsic. Hi ha encara confiança entre electorat fidel i dirigents polítics. Que no els defraudem. Seria el cop de gràcia a la democràcia.
Diumenge serà un gran dia! . Confio en l'afluència a les urnes. Confio en la victòria àmplia dels socialistes. Confio que la dreta es renovi. Confio complicitats entre electors i elegits. Confio que no es perdin sensibilitats, sintonies. Confio que els diputats del PSC siguin decisius, siguin determinants no només per fer president a Zapatero sinò perquè Zapatero compleixi els seus compromisos amb Catalunya.