dilluns, de març 10, 2008

QUI HO HAVIA DE DIR!

M'avançaven els resultats cap a les set de la tarda d'ahir. Ales vuit tots els sondejos coincidien en assegurar que el PSOE guanyava les eleccions. Centrats en Catalunya, la xifra més espectacular: El PSC treu 25 diputats, quatre més que en les altres generals.
L'altra cara de la moneda: ERC es queda amb tres i IC/verds en treu 1. El PP guanya un diputat i CiU també en guanya 1. El PSC, malgrat els elements que des de l'oposició repetien una i una altra vegada, aconsegueix tocar sostre. No paga els plats trencats de rodalies, o les obres de l'AVE o els papers de Salamanca., retallada de l'Estatut.. i confia que ZP reconduirà els problemes. Li dóna un vot de confiança i li nega al PP.
Zapatero serà president gràcies al vot del PSC. Avantatge en 16 punts al PP i d'aquests en rep 25 de Catalunya.Els catalans no han passat factura. Confien que els socialistes poden reconduir els problemes de les infraestructures i poden tenir més pes a Madrid que la resta de partits polítics catalans sumats..
Els resultats, en canvi, sí que han passat factura a ERC i a IC-Verds. Surt del govern Puigcercós, dimiteis Llamazares. IC es queda amb el diputat Joan Herrera... El PP aconsegueix només un diputat de més i CiU també un de més.
Els interessos catalans seran defensats pels socialistes catalans o no ho seran per ningú. El pes que poden fer sentir dins del grup parlamentari del PSOE és imprescindible si volen tenir credibilitat. Jo penso que Zapatero ho ha de tenir clar i els diputats que vagin al Congrés també. Primera assignatura: President del Congrés: Per què ha de ser BONO?, un polític poc amic de les reivindicacions calalanes. Es pot forçar un altre candidat?. Què farà CiU? Avui m'he assegut al costat de Carles Campuzano, de CiU al dinar de Tribuna. Li he demanat que farien amb la proposta de Bono. Ha estat molt sincer: No en farem cap problema si, a canvi, ens donen la vicepresidència del Congrés. Aquesta és la filosofia teòricament catalanista de CiU: Si ens deixen tocar cuixa, faren de bons xicots i signarem en blanc...

Demà hi haurà canvi de Conseller de Governació. S'obre un parèntesi a ERC fins al Congrés del mes de juny. Les aigües baixen tèrboles. Caldrà esperar. Ells pretenen que no se'n resenteixi la coalició de l'entesa.
Espero el Ple de dimecres per veure e'lestat d'ànims. Caldria blindar el govern de Catalaunya i que els factors exògens no l'afectin.
L'altre interrogant que es resoldrà demà és si Rajoy continua o plega. Sembla que hi ha moltes possibilitats que llenci la tovalloa... Un altre element per reforçar l'equip Zapatero.

Demà hi tornaré.