diumenge, de juny 08, 2008

CIUTADANS PEL CANVI: Una Convenció massa light?

No he dit res encara en el meu blog sobre la nostra IX Convenció de Ciutadans pel Canvi celebrada a El Prat el dia 31 de maig. Va ser tranquil.la, sense sorpreses, amb poc debat intern, potser massa planificada. Es van elegir els membres de la Junta Rectora d'entre candidats que garantien la continuitat sense matisos. El notari Juan José Lopez Burniol ens va il.lustrar sobre l'aposta federalista. Interessant, didàctic. Llàstima que després no hi seguís un col.loqui. Es van plantejar quatre campanyes ciutadanes: Constitució Federal, llei electoral, renda bàsica de ciutadania, acció local. Aclariments i matisos en el col.loqui sobre els dos primers punts. Carme Valls, la presidenta reelecta resumia la jornada amb una síntesi força reeixida del que som i el que podem fer. La Consellera Tura va tancar la Convenció amb una reflexió política que posava l'accent en els valors del compromís polític. Interessant. Fins aquí la nota esquemàtica de la nostra convenció anual.
Al llarg de la jornada em venien preguntes i reflexions personals que només vaig interioritzar perquè tampoc es donaven les condicions per fer-ne debat col.lectiu. Pensava en les absències, algunes significatives. Vaig tenir, en canvi, la satisfacció de veure el nostre President Maragall acceptant d'entrar a la coordinadora, però esperava sentir el seu missatge, la seva aportació en aquesta nova fase. No va parlar. Més enllà de la seva situació personal penso que s'havia de facilitar una conversa i un intercanvi amb ell. Em preguntava perquè bastants dels assistents en van tenir prou amb la conferència del Juanjo i les votacions. Com és que en l'informe de gestió i de vida de CpC no es va fer cap referència al treball de regidors i diputats que participen en l'acció política des dels ajuntaments o des del Parlament. No vam tenir ocasió d'avaluar les nostres complicitats amb el PSC o si es vol amb els partits de l'esquerra catalana. No es va debatre sobre els condicionants generals o conjunturals de l'acció de govern del President Montilla,...
Sobre les campanyes, n'hi ha una de fons, difícil potser de valorar per part de la ciutadania però molt important per a donar marc i sortida al propi autogovern i a les relacions amb Espanya. Es la campanya per eixamplar el camí cap al federalisme amb una reforma constitucional. Important el compromís amb la llei electoral, més fàcil en aquest cas de trobar ressò ciutadà i d'aconseguir un gruix de pressió per fer-la viable. Interessant encara que potser poc viable ara mateix la proposta de la renda bàsica de ciutadania. De fet, sobre aquestes fites o aquests objectius difícils en sí mateixos, com ho podria ser també la reivindicació o la conveniència que els socialistes catalans tinguessin veu pròpia a Madrid, CpC ha de poder plantejar sempre la pregunta: I PERQUÈ NO? senzillament per crear opinió, per engruixir aquelles altres veus que apunten en la mateixa direcció.
Els mitjans s'han fet ressò de la Convenció fonamentalment en dos punts: la presència i incorporació del PM a l'equip coordinador i la continuitat de Carme Valls com a Presidenta. Caldria a partir d'ara que el referent constant i mediàtic de CpC fos el treball de conscienciació
política, el de formació i de debat ciutadà, el de presència en les plataformes ciutadanes i en la consolidació de xarxes compromeses amb el canvi federal.

Reprenem la marxa. Que no depengui només de la direcció. Que siguem els socis els que estirem del carro i eixamplem la base ciutadana per superar l'anomenada desafecció política actual.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut/da,

Avui s’ha aprovat la “Directiva del retorno, també coneguda com Directiva de la Vergonya. Entre altres coses, amb aquesta directiva es pot retenir a una persona durant 3 anys per haver creuat una frontera. La gran majoria de parlamentaris socialistes europeus hi ha votat en contra. En canvi, tots els diputats del PSOE menys dos hi ha votat a favor. Com a votant socialista m’agradaria saber la seva posició al respecte i, en cas que hi estigui en contra, quines han estat les seves actuacions per fer sentir i defensar la seva posició dins del partit socialista.

Cordialment,

Jordi Martinez

Pep MOLSOSA ha dit...

M'ha semblat interessant trobar un apunt d'autocrítica en el teu blog
(manca de referència al treball de regidors i diputats, avaluar les nostres complicitats amb el PSC, manca de debat sobre els condicionants generals o conjunturals de l'acció de govern, ...)
No és frequent, i fa temps que penso que caldria fer una anàlisi de la blogosfera socialista, mirant a les notes penjades, quina temàtica reflecteixen i quantes notes contenen elements autocrítics com el que tu fas.
Quan tingui temps ...