dilluns, de febrer 05, 2007

El trencaclosques ha de passar per les urnes

No hi ha dubte. Els crits de "Zapatero dimisión" ressonen avui com un eco d'aquell altre crit "Váyese señor González" d'ara fa deu anys. El PP no només no ha digerit la derrota del 2004 sinó que cada cop amb més virulència i amb la cara descoberta deixa clar que vol tornar al poder aliant-se amb qui sigui: togues, mitres, micros i fins i tot tirant mà de l'enemic que diu que vol combatre, és a dir, ETA.

Assistim a una escenificació insòlita d'una oposició que no repara en mitjans. La dreta ha descobert la força del carrer ple de manifestants, de pancartes i de banderes. Amb la gola enrogida pel crit de llibertat, reclamen una Espanya que exclogui una altra manera de conviure lliurement en la diversitat. Són ja set les manifestacions multitudinàries fetes a Madrid amb gent vinguda o portada de tots els racons de l'Estat. L'eclosió popular té benediccions i suports mediàtics.

Amb aquest panorama quina és la força del govern i d'aquells que li donem suport? Deixo per descomptat que cal mantenir i repetir la crida a la unitat dels demòcrates en contra del terrorisme. Però s'ha d'evitar que es vegi el terrorisme com l'únic repte que té avui el país o el govern. En aquest camp estic segur que Zapatero acabarà trobant les condicions i els aliats per reprendre un procés de pau que només ETA ha trencat. Però, mentrestant, Zapatero ha de demostrar també -i ho està fent- que l'acció de govern ni s'esgota en el combat antiterrorista ni es redueix a les iniciatives del govern central. Cal continuar impulsant l'economia productiva, lluitar contra la corrupció urbanística, aplicar les mesures que incrementen els serveis socials i l'atenció a persones amb dependència, posar en marxa plans que faciliten l'accés a l'habitatge de la gent jove, combatre activament la violència de gènere... Aquesta és i serà la força de Zapatero enfront d'una dreta sectària.

Però Zapatero ha de creure també que les autonomies i els ajuntaments són part de l'Estat. Des de la proximitat gestionen serveis i aporten cohesió social i territorial. S'ha d'evitar duplicar funcions o envair competències. I esperar que en la propera cita de les urnes els ciutadans posin nota a uns i altres. Aquesta nota de finals de maig serà l'avantmatx de les generals de l'any que ve. Zapatero ha de guanyar les dues partides. Des de l'esquerra, des dels socialistes, des de Ciutadans pel Canvi lluitarem per consolidar el lideratge de José Luis Rodríguez Zapatero convençuts que amb ell veurem el final d'ETA, i amb ell podrem traduir i gestionar l'Estatut sense recels ni restriccions al servei dels ciutadans i en l'òptica cada cop més viable d'una Espanya federal.