dijous, d’octubre 30, 2008

Es de dretes la Reina?

Llegeixo en els diaris d'aquests dies un extracte de confidències de la Reina Sofia a la periodista Pilar Urbano que recull en un llibre en motiu del 70è aniversari de l'esposa del Cap d'Estat. La ubicació política de la periodista Pilar Urbano és ben coneguda i és comprensible que hagués volgut apropar-se al personatge de la Reina sabedora, d'entrada, de la morbositat que genera el poder entrar en la intimitat amagada i sempre misteriosa de la vida d'un membre de la Casa Reial. Pilar Urbano, però, va més enllà i aprofita les confidències per esbrinar el pensament de la Reina sobre temes de debat polític en els que els partits democràtics d'aquest país mantenen discrepàncies notables.
Pilar Urbano estira la corda i hom intueix la satisfacció de poder portar l'aigua al seu molí, al molí de la filosofia conservadora. La Reina s'hi presta i descobrim, en una sinceritat que és d'agrair el seu pensament sobre coses opinables entre els mortals. Es ben comprensible que no li agradin les les cremes de fotos reials ni les imitacions humorístiques dels mitjans, però va més enllà i lamenta aquesta "sagrada llibertat d'expressió" que ho permet. La Reina, potser cedint a l'interès periodístic i polític de l'entrevistadora, s'atreveix també a opinar sobre aspectes de debat polític. Es mostra contrària a que es faci bandera de l'homosexualitat i sobretot és mostra personalment contrària que s'anomeni matrimoni a la vida en comú de dos homesuxuals. La Reina pot tenir totes les opinions que vulgui sobre tot però potser hauria de ser més curosa a l'hora de questionar públicament expressions recollides a les nostres lleis. El 3 de juliol del 2005 Espanya legalitzava el matrimoni entre persones del mateix sexe. Encara que no li agradi, ha de saber callar. La Reina és partidària que s'ensenyi religió a l'escola, un altre tema discutible i discutit entre els partits polítics. Es mostra contrària a l'avortament. No sé si al fet d'avortar o a la despenalització legal de l'avortament. Tampoc és partidària de l'eutanàsia. Jo celebro la "llibertat d'expressió" de la senyora Sofia però voldria que la Reina manifestés en tot moment el respecte per totes les sensibilitats dels ciutadans d'aquest país i no entrés a opinar sobre les lleis que el Congrés democràticament hagi o pugui aprovar. La Monarquia no és el resultat d'una elecció democràtica i si la nostra actual Constitució la consagra és per a què estigui per damunt de les legítimes controvèrsies partidistes o politiques. No fer-ho així seria donar arguments als que aposten per un altre model d'Estat.
Pilar Urbano pot ser de dretes. La Reina en el seu fur intern també. Però si Pilar Urbano ho pot proclamar als quatre vents, la Reina no.