dilluns, de febrer 04, 2008

Vot en blanc?

Avui llegeixo l'article de Pasqual Maragall a la Vanguardia. No m'ha sorprès la petició del vot en blanc. Si el President Maragall està convençut que cal un altre partit que encari els reptes polítics dee Catalunya amb visió nova, amb visió europea, fent foc nou, és lògic que dels programes electorals que hi ha sobre la taula no en trobi cap que el satisfaci del tot i opti pel vot en blanc. Els sociòlegs electorals sempre han repetit que el canvi d'un vot fidel en el passat no passa mai automàticament a un altre partit sense allotjar-se primer en el vot en blanc. Es l'avantsala del canvi d'opció. Pasqual Maragall fa això mateix. Demana vot en blanc tot preparant el salt cap al Partit Català d'Europa.
En qualsevol contesa electoral hi diversos tipus de vots o de votants.
El vot dels CONVENÇUTS o dels FIDELS. Els que en una consulta i en una altra, passi el que passi, es digui el que es digui mantindran i repetiran el vot al seu partit de sempre sigui quin sigui el programa i el candidat.
Hi ha el vot ÚTIL o el vot del PRAGMATISME, que és el que amb molt o poc entusiasme, opta pel vot menys dolent, el vot que permeti frenar el partit opositor amb l'esperança que els resultats facilitin un pas endavant ni que sigui petit.
Hi ha finalment el vot de la PROTESTA. Es el vot inconformista. Aquell que considera que en democràcia d'entrada, s'ha de votar per ser ciutadà actiu però el sistema ens permet, tanmateix, expressar el nostre posicionament polític de moltes maneres.
Maragall, opta pel vot de PROTESTA tot i saber que les seves crítiques actuals eren igualment vàlides quan ell encapçalava la llista socialista. Jo el comprenc. Jo voldria i vull també que les coses vagin d'una altra manera. Per això estic a Ciutadans pel Canvi. Però l'experiència parlamentària em fa tocar de peus a terra i tot i estar d'acord amb les paraules de Martí Pol: "Tot està per fer i tot és possible" opto per aquella opció que ens impedirà de fer marxa enrere. Opto per aquella opció que ens pot permetre de donar un altre "passet" endavant... opto per votar el partit dels Socialistes de Catalunya amb el respecte més gran pels que ho facin per un altre partit d'esquerra i creguin que el vot en blanc és una veu que els grans partits hauran de saber escoltar. Jo també ho faré.