diumenge, de febrer 15, 2009

Picotejant l'actualitat

Eleccions gallegues i basques.
Curiosament no es qüestiona a Galícia que pugui governar una coalició de partits i no el partit que guanyi amb vots i amb escons. Encara que guanyi el PP a la ratlla de la majoria absoluta cap analista polític desligitima un govern de socialistes i BNG. Per què a Catalunya encara es retreu com un gest poc democràtic que CiU s'hagi quedat a l'oposició?
Euskadi. La possibilitat que el PNB no arribi a la Lendakaritza no és una quimera. Patxi López pot ser el nou President d'Euskadi. Cal repetir una i una altra vegada que aquesta alternativa no suposa una desbasquització del govern d'Ajuria Enea. Són tan bascos els socialistes com els penebistes i, tanmateix, cal dir que hi haurà un altra manera d'encarar els problemes de fons del País Basc tan democràtica i tan legítima com l'actual. El que em preocupa de la consulta actual és aquesta mena de desempar democràtic que té una àmplia massa d'electors que no trobaran un referent de representativitat en aquests comicis. Em refereixo al col.lectiu indeterminat que es coneix com el món radical abertzale. Hi ha un 15% d'electors que es lamenten de no tenir opció de donar el seu vot a una llista que els representi i asseguren que votaran per una candidatura inexistent i, per tant, el seu vot serà nul. Alguna cosa està fallant a Euskadi. No es pot deixar fora del marc democràtic un ampli nucli de ciutadans. Caldrà bastir nous ponts de diàleg, eliminar resistències i teixir complicitats. Entre altres coses caldrà per part del nou govern que sorgeixi d'aquests comicis, trobar la manera per evitar exclusions sociològiques d'una consulta democràtica.

Crisi i Autonomies. Em preocupa l'abast. Em preocupa el degoteig d'aturats, de tancament d'empreses. I no penso en les empreses grans que surten a les informacions dels mitjans. Penso en els petits negocis, els petits comerços, els quiosquers, els autònoms que queden sense feina...
Cal una suma d'iniciatives, una suma d'esforços i de complicitats. Jose Luis Rodríguez Zapatero s'ha reunit amb els agents socials, empresaris, banquers, sindicats... Són elements indispensables per a un nou pacte social, però cal completar-lo amb el pacte polític i cal completar-lo amb un pacte autonòmic . Trobo a faltar una reunió especial del President del govern espanyol amb els Presidents de les Comunitats autònomes per trobar fòrmules de coordinar esforços i mitjans entre les iniciatives de l'Estat i les de les Autonomies. Si creiem en el model federal de l'Estat hem de visualitzar l'aportació específica que cada un dels territoris està fent per superar la crisi i ajudar a dinamitzar el procés productiu.

Llei electoral. Les plataformes de Ciutadans pel Canvi han engegat una Iniciativa Legislativa Popular per forçar que el Parlament es decideixi a debatre una llei electoral per a Catalunya. És sabut que el govern té des de fa temps un esborrany elaborat per experts que requereix només la voluntat política de donar-li sortida. Però sembla que hi ha resistències i una llei electoral no es pot fer només amb majories simples. Cal un ampli consens polític. El Conseller Ausàs ha de proposar formalment la constitució al Parlament d'una ponència conjunta per a debatre el projecte dels experts. Aparentment ningú no vol aparèixer com a obstaculitzador d'aquest procés. El que potser està passant és ningú no està disposat a ensenyar les vergonyes a l'hora de pronunciar-se per la nova llei i soterradament algú potser frena el debat d'una llei pròpia perquè entre altres coses aposta per més proporcionalitat. Si aconseguim tirar endavant la reforma de l'estructura territorial de Catalunya haurem d'abordar sense més excusa la llei electoral i caldrà fer-ho introduint més proporcionalitat. Caldrà trobar fòrmules per obrir les llistes, i potser fins i tot caldrà incentivar la participació. Benvinguda la ILP si té la força de desblocar l'impàs actual. Si s'aconsegueixen les signatures necessàries avaladores de la ILP i el govern no s'ha avançat amb un projecte mínimament consensuat, els diputats ens veurem obligats a debatre la proposició ciutadana al Parlament. Serà un gran debat però per damunt de tot serà una victòria de la participació ciutadana en la vida política.