diumenge, de juny 13, 2010

diumenge, 13 de juny

Fa dia d'estiu. Diuen que plourà al vespre. He llegit els diaris tot esmorzant. M'ha complagut constatar la celebració de dos aniversaris: El 25à aniversari de l'adhesiò d'Espanya a la UE i el 25è aniversari que vam celebrar ahir a Sant Cugat de la Universitat Internacional de la Pau. Un element comú era la il·lusió d'uns projectes: un projecte de superar fronteres i un projecte de compromís per la pau. Ahir, al claustre del Monestir de Sant Cugat érem molts els que recordàvem els inicis de la iniciativa de la Universitat Internacional sorgida de la mà de Frederic Roda i Adolfo Pérez Esquivel i que van trobar suport en l'alcalde socialista de Sant Cugat Angel Casas.. Fa 25 anys érem tots molt joves, però la causa de la pau segueix necessitant de compromís. Faltaven joves en la trobada d'ahir que puguin prendre la torxa del relleu.
Vint-i-cinc anys d'Europa. Llegia avui que Espanya (Catalunya inclosa) ha rebut al llarg d'aquests anys, 125.000 M€. D'aquí a dos anys Espanya deixarà de ser receptor per esdevenir donant. Vol dir que hi ha països de nivell més baix i de necessitats més altes. Europa és passat i també és futur, un futur col.lectiu.

Avui, dia electoral a Brusselles i a can Barça. Expectativa per l'abast dels resultats de Bart De Wever, el líder ultra flamenc. No crec que el dilema sigui la secessió de Flandes, però sí que té els dies comptat la "Nació" belga i en canvi ningú qüestiona "l'Estat" belga. A la llarga sembla que la direcció que s'apunta és la de dos o tres nacions i un sol estat. Un model per al futur Catalunya/Espanya?

L'altra elecció és la de la presidència del Barça. L'avantatge d'aquestes eleccions és que no es qüestiona el model esportiu ni l'equip ni l'entrenador. La nova presidència haurà de gestionar el patrimoni social d'un gran club. Una derivada: Si Jaume Ferrer, el candidat de l'actual president perd i guanya Rosell em pregunto si Laporta donarà el pas a la política. M'inclino a pensar que, per moltes raons, no s'atrevirà. Tots hi sortirem guanyant.

Una última expectativa d'aquest calurós diumenge de juny: Avui arrenca el Grec, el festival de teatre de Barcelona amb l'obra clàssica de Prometeu. L'aposta cultural de Barcelona continua i m'agradarà veure en Jordi Hereu, assegut al setial d'honor de la primera fila del teatre de Montjuic. Segur que els resultats del Barça i el futur polític de l'alcalde seran tema de comentari dels assistents.