divendres, de gener 26, 2007

Perquè posen llenya al foc?

No puc deixar de pronunciar-me i de manifestar la meva discrepància i la meva preocupació per la sentència de la Sala Penal de l'Audiència Nacional de denegar l'excarceració de De Juana Chaos per a poder complir la pena de presó al seu domicili i evitar així el risc de morir a la presó com a consequència de la seva vaga de fam. Ha estat una decisió majoritària al dels Magistrats de l'Audiència: 12 contra 4. Però aclarim bé que ha estat un Ple forçat per evitar precisament que rebés llum verda la petició del fiscal que demanava l'excarceració i que els tres jutges encarregats del cas tenien intenció d'avalar.
Jurídicament s'ha d'acatar la resolució però tots tenim el dret d'opinar sobre l'oportunitat d'una decisió judicial i sobre la càrrega política que traspua. Ho reflecteixen les reaccions que ha generat. Hi ha un rerefons de venjança en veus procedents d'AVT. Hi ha instrumentalització partidista quan el PP responsabilitza no només al Fiscal General sinó també el govern d'haver plantejar l'alternativa legal de l'excarceració. Hi ha baixesa moral quan Rajoy diu que la sentència ha estat una de les alegries més grans de la seva vida.
Voldria recordar que el senyor De Juana Chaos compleix aquesta sentència d'empresonament no pas pels crims o assassinats comesos en 11 atemptats teroristes. Per això ja va complir la pena imposada al seu dia. Ara està a la presó per dos articles de premsa que van ser considerats com una amenaça terrorista. Si 12 anys de presó per un delicte d'opinió ja és una cosa força gruixuda, mantenir unes condicions en el compliment de la pena que poden portar a la mort de l'etarra, considero que sobrepassa les consideracions jurídiques per posicionar-se en l'estratègia política d'una determinada manera de lluitar contra el terrorisme. Jo dic NO a la politització de la justícia. Vull confiar ara en el Suprem. Mentrestant, si estimem la vida i si volem trobar camins de pacificació, si us plau senyors jutges, no posin més llenya al foc.