dimecres, de gener 10, 2007

Madrid i Euskadi concentren els focus d'actualitat

No hi ha hagut vacances per Zapatero. No en tindran mai més el dos equatorians morts a Barajas. El desig i l'esperança que el 2007 podia ser un any que ens apropés una mica més a la pau a Euskadi i a Espanya ha quedat frustrat per la bomba d'ETA del dia 30.
Quin sarcasme el comunicat de la banda. Han prostituit les paraules que havien generat expectatives de pau. L'alto el foc i la treva en llavis d'ETA no tenen cap credibilitat i per això el diàleg no és possible. Perquè el diàleg es construeix amb mots i paraules que els interlocutors han de poder interpretar sense ficció.
Entenc que ara cal obrir un període de reforçament de la unitat dels que creuen en la possibilitat de la pau. I aquí hi haurien de ser tots els partits democràtics i tota la societat espanyola. Les bombes de Barajas han fet una trencadissa: han segat vides humanes, han destrossat la T-4 però també han fet miques el referent polític de Batasuna que ja no pot erigir-se com a pont o mitjancer entre els violents i el govern. Batasuna ha desaprofitat l'ocasió de la condemna sense matisos de l'atemptat. Li serà difícil, per no dir impossible, reivindicar una presència en el joc democràtic d'una eleccions municipals que són a la cantonada. Zapatero ha quedat també sorprès i descolocat i el PP, renunciant un cop més al sentit d'Estat, ha volgut aprofitar el trencament de la treva per erosionar l'autoritat del govern culpant-lo de la tragèdia.
Jo vull creure que es tornaran a donar les condicions per a la represa d'un procés de pacificaciò. No es podrà fer amb els mateixos termes i potser tampoc amb els mateixos interlocutors, però caldrà un dia o altre tornar a asseure's en una taula per generar les condicions per a una pau estable al País basc.
De moment, el que cal és reforçar la unitat i la cohesió de tota la ciutadania. La crida a sortir al carrer ha der tenir una resposta massiva. Els que se n'excloguin demostraran que busquen alguna cosa diferent de la condemna del terrorisme.

Josep M Balcells
diputat