dilluns, de gener 15, 2007

No ens equivoquem/ Aposta pel territori

Aquesta tarda Zapatero fixarà el seu posicionment sobre la lluita antiterrorista. El debat parlamentari reflectirà probablement la polèmica mantinguda arran de les manifestacions de dissabte. El perill és que el debat serveixi més per a la batalla partidista que per fixar estratègiqes unitàries democràtiques davant la barbàrie d' ETA. I és impresentable, al meu entendre, que després d'unes convocatòries amb vocació d'unitat a les que s'hi va negar tant el PP com AVT ara surti el Fòrum d'Ermua convocant-ne una altra per al dia 3. L'objectiu no és un altre que posar a provar el govern i el PSOE sobre la seva presència en aquesta convocatòria a la que de ben segur s'hi cumarà el PP. Continua la guerra partidista que no és la millor per fer front a ETA i al terrorisme. Lamentable. Zapatero no ha de renunciar a liderar el procés per acabar amb el terrorisme. Zapatero no ha de negar que el final últim d'aquest procés ha de ser dialogat. Però ha de continuar reclament unitat. Ho hem de dir i repetir. Hem de fer costat al president Zapatero i hem de fer una crida al mitjans perquè acompanyin també aquest procés. La setmana passada vaig veure un ebat pel Canal 9 sobre el tema. Sis participants moderats per una periodista: tots qüestionant la política de Zapatero. Ni una sola veu matisant o defensant el posicionament del govern. Impresentable. Aquesta intoxicació mediàtica sectària fa mal. Són massa els mitjans que intoxiquen en la mateixa direcció. Es difícil d'adonar-se'n des de Catalunya però això és el que crea un determinat estat d'opinió a la resta de l'Estat que no ajuda a crear les condicions per a una estratègia antiterrista unitària i democràtica. Des de Ciutadans pel Canvi hem de fer una treball d'informació, d'explicació, de mobilització activa per clarificar on és l'enemic que fa impossible la pau. Perquè no ens enganyem: mentre hi hagi guerra entre els partis democràtics, ETA en treurà rendibilitat.

Territori.

El Grup Parlamentari Socialistes/CpC vam tenir dos dies de reflexió sobre el nou curs parlamentari. Ho vam fer a Deltebre. Els Consellers nadal, Maragall i Castells ens avn explicar els projectes dels seus respectius Departaments. Interessant el que van dir, el que van explicar però sobretot la sensació de capacitat i de convicció. S'ho creuen i alhora en saben. Però una altra vesant de la trobada va ser el contacte amb el territori: Terres de l'Ebre. Contacte no només amb alcaldes regidors i càrrecs electes d'aquelles terres sinó també amb cooperatives d'allà. Jo vaig visitar la Cooperativa de cítrics Exportadora d'Agris d'Alcanar. Viuen preocupats per la crisi: preus de venda per sota dels costos de producció. Ens deiemn que un 25% de la collita es quedarà als arbres perque no és rendible el cost de la collita amb el de la venda posterior. Demanen atenció: ajuda per retirar la fruita dels camps i suport via reduccions dels impostos entre d'altres.
Considero interssant aquesta atenció als problemes del territori. Els parlamentaris ens n'hem de fer ressò i buscar propostes que hi donin resposta.
Més a prop, també rebo peticions d'entitats i associacions de la comarca del Vallès on intento fer de diputat territorial, que plategen problemes i demanen ajuats. El diputat ha de fer si més no, de canal d'intermediació per a donar resposta a reptes i problemes de petits o grans col.lectius. En tornaré a parlar un altre dia.