dimecres, d’octubre 13, 2010

llei del cinema: arma electoral?

No m'ha sorprès. No sé qui ha estat primer si Ciudadanos o el PPC , si l'Albert Rivera o l'Alicia Sánchez-Camacho. Potser "tanto monta, monta tanto"... Han recorregut la llei del cinema davant del Tribunal Constitucional. Un cop més intenten guanyar en el Constitucional el que van perdre en el Parlament. Un cop més recorren a la llengua, al català, per fer-ne una arma electoral. Per al PP no pesen els vots dels quatre grups parlamentaris de la Cambra catalana que van sancionar la llei amb els seus vots. No pesa el dictamen del Consell de garanties estatutàries que va avalar la constitucionalitat del text. No els importa el que digui d'aquí a uns mesos el TC. De moment el seu recurs serveix per alimentar la campanya i rivalitzar per veure qui és més espanyolista entenent que s'és més espanyolista com més es qüestioni l'ús públic del català.
Els socialistes vam avalar la llei i la defensarem i deixarem fet l'esborrany de reglament per a que el govern sorgit de les urnes pugui aprovar-lo i permeti el desplegament de la llei que de les pel·lícules doblades o subtitulades obliga a a disposar del 50% de còpies en català i en castellà per a ser emeses en igualtat de condicions en les dues llengües.
Però, alerta: al costat de la notícia del recurs al TC del PP i de Ciudadanos, hi ha un rumor de més gravetat sobre l'existència de negociacions bilaterals entre CiU i les Majors per congelar l'aplicació de la llei. Una llei, recordem-ho, que Convergència va avalar amb els seus vots. Seria pitjor aquesta postura hipòcrita de CiU que la dels partits de la dreta espanyolista. Convergència es va rendir a les Majors quan governava i volia imposar per decret el doblatgte en català. Ara, quan disposa ja d'una eina legal que li dóna tota la força per imposar el dret a veure el cinema en català en les pantalles de les nostres sales d'exhibició, es torna a rendir. Hipocresia, submissió als interessos empresarials abans que la defensa patriòtica de la llengua catalana. Si es confirmen els rumors ens haurem de preguntar: On és la defensa del sobiranisme que tan predica Artur Mas com a carta electoral?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

En referència a "Seria pitjor aquesta postura hipòcrita de CiU que la dels partits de la dreta espanyolista." que jo sàpiga només hi ha un partit de la dreta espanyolista, el PP. Seria bó que especifiqués quins altres partits n'hi ha per no caure en confusions i manipulacions partidistes.

Xavier ha dit...

En referència al dret a veure el cinema en català no existeix com a tal, al igual que tampoc existeix el dret a veure el cinema en castellà.
Sobre si els espanyolistes són els que qüestionen l'ús públic del català suposso que no es referirà a la Llei del Cinema. Ja que la llei del Cinema no regula l'ús públic del català, sino que obliga a empreses privades a projectar en català en una relació que es entre empresari i client.
Per tant no te res a veure amb l'ús públic del català. A més la llei en cap cas defensa el 50% en cada llengua, només obliga al 50% en català. On es llavors la igualtat de condicions entre les dues llengües?

Joan ha dit...

Es pot dir més alt però no més clar: CiU hauria de dir públicament si aquests rumors són fundats o no i què pensen fer per desplegar i aplicar la Llei que van votar al Parlament.
La Llei obliga, deia en Xavier. Regula un sector on la presència del català ha estat ínfima malgrat els intents de fer-la créixer d'acord amb el sector. Per què molesta tant que es vulgui equiparar la presència del català al castellà? Ningú està obligant a exhibir pel·lícules que l'exhibidor no vulgui sinó a fer-les també en català. Tanta gent hi ha a Catalunya que no entén el català encara que no sigui la seva llengua d'ús habitual? Em costa de creure, la veritat.